Platsbyggd barnsäng med massor av förvaring

När våra barn skulle få ett gemensamt rum ville vi få in så mycket förvaring som möjligt. Vi ville även skapa olika små rum i rummet och en koja för barnen att leka i. Eftersom dottern är 4,5 år och sonen är 1,5 år tänkte vi att det vore bra för henne att kunna dra för sin säng om hon vill vara i fred en stund från sin lillebror som alltid vill vara precis där hon är 🙂
Under sängen har vi skapat en koja, den är inte inredd än så bilder därifrån kommer om ett tag.

Jag och min man Micke planerade, ritade och funderade innan vi kom fram till hur sängen skulle se ut. Vi ändrade oss även under byggandets gång, funderade fram och tillbaka på hur vi skulle få till trappan bra. Om vi skulle ha hyllor i den eller om den skulle vara igensatt.

Vi började med att leta efter en eller flera byråer för att använda som en del av grunden. De skulle helst vara i obehandlat trä så vi kunde måla in dem i samma kulör som resten av sängen, de fick inte heller vara för höga för vi ville inte att sängen skulle vara för högt upp. Byråerna skulle även vara ganska smala så de inte tog för mycket utrymme under sängen där vi planerade att bygga en koja till barnen. Till sist hittade vi byrån Rast från IKEA, den har tre lådor och är i furu. Vi köpte tre stycken.Platsbyggd säng, barnsäng, platsbygga, förvaring, barnrumsförvaring, barnruminspiration

Micke flyttade ut sockeln på alla tre byråerna (som annars sitter en bit in under dem) för att kunna fästa golvsockeln på. Han sågade även av sidostyckena som stack upp för att få en plan yta att ställa sängen på. Efter det placerade han ut byråerna och satte upp reglar (45*70 reglar) på väggen och la sedan en MDF-skiva ovanpå allt. Vi valde att ha en lite bredare skiva än sängen för att kunna få plats med ett räcke så barnen inte ramlar ner när de sover. Skivan är även längre än sängen för att få plats med trappan.

På gaveln av sängen satte Micke en MDF-skiva som trappan ska skulle byggas mot, samt för att kunna bygga en öppning in till kojan. På bilden ovan ritar han ut vart trappstegen.

Trappan byggde Micke genom att göra kuber av limfogskivor som han sen ställde på varandra och spikade ihop, gaveln på varje kub lämnades öppen för att skapa en hylla. Sen sågade han ut MDF-skivan som sängen skulle ligga på så att trappan fick plats.

Först grundmålade vi sängen innan vi målade allt i Nordsjös Ambiance Superfinish (NCS kulör S1002-y)

Vi bytte även ut träknopparna mot guldknoppar från IKEA. I taket fäste vi en skiva för att kunna hänga upp gardiner.Platsbyggd säng, draperi,

Räcket gjorde Micke av planhyvlat virke.

Platsbyggd barnsäng, Förvaring barnrum, Bygga upp en barnsäng, Koja i en barnsäng, Koja under barnsäng, Platsbyggd säng, Platsbygge

Hoppas vi lyckades inspirera er till ett eget sängbygge. Lycka till! 🙂
Kram Henrietta

8 svar på ”Platsbyggd barnsäng med massor av förvaring”

 1. Vi har inhandlat grejjer och bygger er säng kommande vecka ?? tack för inspo! Vi sätter dock in 60 cm djupa köksskåp under då vi är i stort behov av förvaring ?

 2. Vilken säng!!! Vi tänkte göra ett försök att bygga en likadan till vår dotter, tack vare din fina beskrivning ska det nog gå bra. Undrar bara en sak, på framsidan av byråerna, där de möts om man säger, har du satt nån form av list där eller står de bara bredvid varandra? Svårt att förklara..

  1. Hej.

   Va kul att ni blev inspirerade! 🙂
   Ja det sitter en liten smal list mellan byråarna så de står inte helt ihop. Lycka till med bygget.

 3. Hej. Vilken jättefin säng ni byggt. Vi blev inspirerade och tänker bygga en liknande säng till vår dotter. På vår få det bli en hemlig lönndörr av en byrå eftersom rummet inte är tillräckligt stort för att få plats med en ingång under sängen. Nu till mina frågor… vad har ni för bredd på madrassen? Hur bred blir ytan under sängen i kojan? Känns det trångt eller blir det tillräckligt med utrymme där under? Tacksam för svar ☺️ Med vänlig hälsning, Lina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *